A Duo Gladiiban a háborúról

Ami késik, nem múlik – szokták mondani. Szóval lassan mindenki fellélegezhet, némi csúszással ugyan, de augusztusban megjelenik a Duo Gladii június-júliusi száma. A téma – az orosz-ukrán konfliktus és ennek apropóján a háború általában – súlyos és aktuális is egyben. Nézőpontunk pedig most is, mint mindig, a maga nemében teljesen egyedi.

A június-júliusi Duo Gladii háborúval foglalkozó cikkeinek egyik része közvetlenül az orosz-ukrán konfliktushoz kapcsolódik. D. Fekete Balázs írása a háború történelmi előzményeit villantja fel. A lap alapítójának terjedelmes, Egy háború értelmezési szintjei és az orosz-ukrán konfliktus értékelése című tanulmánya számos fogódzót nyújt a konfliktus helyes értelmezéséhez. A témához kapcsolódik a Hatvannégy Vármegye Kettős mérce és a történelemre tekintő szemüveg című, a szovjet megszállási emlékmű témájában született közleménye, és A HVIM követelései az orosz-ukrán háború kapcsán című közlemény is, mely eredetileg a Trianon Felvonuláson hangzott el, az ukrán nagykövetség előtt. Illetőleg ehhez a blokkhoz sorolható az orosz geopolitikai doktrína egyik meghatározó alakja, Alexander Dugin Ukrajna: Az én háborúm című írásának részlete is Bunner Balázs fordításában.

A háborúval foglalkozó írások másik része a háborúskodás, a harcos mentalitás mélyrétegeivel foglalkozik. Kolonits Lászlónak, lap főszerkesztőjének tanulmánya, pontosabban annak első része, a háború metafizikájába igyekszik bepillantást engedni. Barcsa-Turner Gábor második, (Lét)Rendfokozatok című írása a katonai hivatás mibenlétét boncolgatja. Közöljük Baranyi Tibor Imre közelmúltban elhangzott kiváló előadásának háborúval foglalkozó részletét is. Első ízben e helyütt jelenik meg magyar nyelven Julius Evola Rassz és háború című írása Varázsló Macska fordításában. Szabó László a katonai arisztokrácia kvintesszenciája felé igyekszik terelni figyelmünket, Boór Tamás írása a kispolgári és a harcos mentalitást veti össze, Molnár Máté pedig az iszlám szent háborúja számos tévedéssel övezett fogalmának tisztázására törekszik.

Az általánosságban a háborúval, a harccal foglalkozó írások között említendő Csarnai Márk cikke, amely a Magyar Királyi Honvédség kollektív háborús bűnösi mítoszával számol le, illetve Turbucz Péter korábban megjelent tanulmányának második, befejező része, amely a II. világháborús Budapest környéki harcok hű krónikája. Gazella, a Pro Christo blog szerzője ismét különleges írást tett le az asztalra, amelyben a háborút vizsgálja tradicionális női szemszögből. Ide kapcsolódik Petró Csaba, Barcsa-Turner Gábor és Kónya Dorka ajánlója is.

A prájd-hónapra reflektálva jelentetjük meg Julius Evola A család mint heroikus egység című írását Brunner Balázs fordításában, illetve Eggler Ágoston két könyvének – A keresztény apa / A keresztény anya – ismertetője Brunner Balázs és Brunner Balázsné tollából.

A más témájú írások között jelenik megy Kónyi-Kiss Botond magyarság eredetével foglalkozó sorozatának első cikke, Alexander Dugin transzhumanizmusról szóló rövid bejegyzése Brunner Balázs fordításában, Barcsa-Turner Gábor vármegyéseknek szóló belső körlevele, illetve a HVIM közleménye Niedermüller Péter legújabb magyarellenes megnyilvánulása kapcsán. Természetesen nem hiányozhat a Vármegyés krónika sem, Molnár Máté összeállításában.

A folyóirat előfizethető a Duo Gladii honlapján >>katt<<. A régebbi számok közül is több kapható még, amiket >>itt<< rendelhet meg. A megrendelés során választhat a bankkártyás vagy a banki átutalással történő fizetés között. Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! Az június-júliusi szám megjelenése augusztus közepén várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a megrendelőknek.

A 2022. június-júlusi lapszám tartalma:

 • Kolonits László: Harcoljatok Isten útján! A háború metafizikája I.
 • Barcsa-Turner Gábor: Egy háború értelmezési szintjei és az orosz-ukrán konfliktus értékelése
 • Barcsa-Turner Gábor: (Lét)Rendfokozatok
 • Kónyi-Kiss Botond: A magyarság eredetéről. Az új magyar nemesség felé 1.
 • Julius Evola: A család mint heroikus egység (Ford.: Brunner Balázs)
 • Baranyi Tibor Imre: A háborúkról
 • Alexander Dugin: Ukrajna: Az én háborúm /részlet/ (Ford.: Brunner Balázs)
 • Alexander Dugin: H+, a transzhumanizmusról (Ford.: Brunner Balázs)
 • Julius Evola: Rassz és háború (Ford.: Varázsló Macska)
 • Szabó László: Katonai arisztokrácia
 • Boór Tamás: A kispolgárság ellen
 • Molnár Máté: Szent háború az iszlám világban
 • D. Fekete Balázs: Mazepa hetman és a poltavai csata
 • Csarnai Márk: Terheli-e háborús bűnösség a Magyar Királyi Honvédséget? Egy mítosz cáfolata
 • Turbucz Péter: A Budapest előterében vívott harcokról a Magyar Távirati Iroda dokumentumaiban II. Egy hadászati eseménysor sajtó- és társadalomtörténeti háttere
 • Gazella: Háború női szemmel
 • Barcsa-Turner Gábor: Vármegyések: tegyétek életrítussá az igazság hirdetését! /Körlevél/
 • HVIM: Kettős mérce és a történelemre tekintő szemüveg. Közlemény a budapesti szovjet megszállási obeliszk ügyében /Közlemény/
 • HVIM: A HVIM követelései az orosz-ukrán háború kapcsán /Közlemény/
 • HVIM: Gondoljon Niedermüller a Holokausztnak köszönhetően jól élő zsidókra is! A HVIM üzenete a magyarellenes provokátornak /Közlemény/
 • Vármegyés krónika. 2022. március-június (Összeáll.: Molnár Máté)
 • Szellemi ajánló:
  Zene – Holst, Gustav: The Planets (Petró Csaba)
  Könyv – Egger Ágoston: A keresztény apa / A keresztény anya (Brunner Balázs – Brunner Balázsné)
  Film – Az utolsó királyság (Barcsa-Turner Gábor)
  Film – Scott, Ridley: A sólyom végveszélyben (Kónya Dorka)

Ne álljon meg itt!

Olvasson tovább...

Róma örök! – Készül a legújabb Duo Gladii

A Duo Gladiiban elindult civilizációs tematika bevezető száma után megkezdjük azon tradicionális civilizációk számbavételét – elsőként Róma kerül terítékre –, amelyektől tanulhatunk, amelyekre ilyen vagy olyan