Miért harcoljunk a Metaverzum ellen? – Válaszok a február-márciusi Duo Gladiiban

Mint korábban is jeleztük, a Duo Gladii 2022. évi számaiban valamelyest elvontabb témák kerülnek terítékre. A február-márciusi számban a Metaverzum terjeszkedése okán a virtuális valóság diabolikus világának kérdéskörét helyeztük középpontba, mely szemünk előtt válik a hagyományellenes erők egyértelműen leghatékonyabb fegyverévé. A téma fontosságának is köszönhető, hogy a végeredmény az eddigi legvaskosabb lapszámunk lesz/lett.

A virtuális valóság (VR) kérdéskörét sokféle nézőpontból górcső alá vettük. Kolonits László a mitologikus történelemszemlélet jegyében, a technikai fejlődés diabolikus tendenciáinak részeként közelít a kérdéshez. Barcsa-Turner Gábor a modern világ formálódó diktatúrájának elemeként értekezik az okostechnikáról. Molnár Máté a pedagógia, míg Cserép Csongor a pszichológia szempontrendszerét követi elemzésekor. A fenti tanulmányokat kiválóan egészíti ki a Rod Dreher írásaiból valógató szemelvénygyűjtemény, illetve a Brunner Balázs által készített idézet-válogatás az emberek jövőbeni chippelésével foglalkozó cikkekből. A témához kapcsolódnak még – és jól áryalják azt – Brunner BalázsMolnár MátéNémeth LehelKónya Dorka és Csaba Enikő Ágnes könyv- és filmajánlói.

D. Fekete Balázs ókori énekmondókról, eposzokról és hérósokról szóló tanulmánya remek átkötés a történeti témák felé. Csarnai Márk “Südwind” hadműveletről szóló írása a II. világháború hadtörténetének újabb fejezetébe avatja be olvasóinkat, ahogy Magyar Sándor ajánlója is, mely a magyar hadtörténelem legjobb vadászrepülőire kívánja ráirányítani figyelmünket. Incze Béla esszéje már inkább az emlékezetpolitika kérdéskörébe sorolható, és a Becsület Napja ünnepségsorozat történetét eleveníti fel.

Bangha Béla húsvéti írása a közelgő választásokhoz kapcsolódó következő számunkat hivatott előkészíteni. Dexter tanulmánya – mely az április-májusi számban folytatódik – érdekfeszítő összefoglalását adja annak, hogy vélekedik a(z elfogult) modern tudomány a jobb- és baloldaliság kérdésköréről. Varázsló Macska aktuális fordításában a tradicionális gondolkodás egyik legnagyobb alakja, Martin Lings egy szövegét tárja olvasóink elé. Petró Csaba legújabb ajánlójában Az utolsó szamuráj filmzenéjéről értekezik. A lapszám egyik legunikálisabb írása Kónyi-Kiss Botond keze munkáját dicséri, aki némi irónia bevetésével megkísérelte összeállítani a magyar társadalom oltási karaktertérképét. Az esszé garantáltan hatással lesz a témában gondolkodni még képes olvasókra.

A 2022. február-márciusi lapszám tartalma:

 • Kolonits László: Tovább a megkezdett úton
 • Kolonits László: Az Aranykor kisiklott akarása. Úton az ellen-Aranykor felé
 • Barcsa-Turner Gábor: A modern élet diktatúrájáról
 • Kónyi-Kiss Botond: A magyar társadalom oltási karaktertérképe
 • Szemelvények Rod Dreher Szent Benedek válaszútján című művéből. Az ember és a gép című fejezetből
 • Dexter: A jobboldaliság és a baloldaliság társadalomtudományos vetülete 1.
 • Incze Béla: 25 éve becsülettel és hűséggel
 • Martin Lings: A szélsőségek találkozása
 • Bangha Béla: Húsvét hajnala
 • D. Fekete Balázs: Énekmondók és hősök Homérosz világában
 • Csarnai Márk: A garami szovjet hídfő felszámolása. A „Südwind” hadművelet
 • Molnár Máté: Digitális útvesztőkben. A technológia hatása a fiatalságra
 • A kiborgembereké a jövő? (Összeáll.: Brunner Balázs)
 • Cserép Csongor: Legális függőség – a semmi felé. A virtuális világ általi rombolás perenniális pszichológiai aspektusa és a detoxifikálás lehetőségei
 • Vármegyés krónika. 2021. november – 2022. január (Összeáll.: Molnár Máté)
 • Szellemi ajánló:
  Zene – Zimmer, Hans: Az utolsó szamuráj filmzenéje (Petró Csaba)
  Könyv – Huxley, Aldous: Szép új világ (Brunner Balázs)
  Könyv – Tobak Tibor: Pumák földön-égen (Magyar Sándor)
  Film – Weir, Peter: Truman show (Molnár Máté)
  Film – Stanton, Andrew: WALL-E (Németh Lehel)
  Film – Niccol, Andrew: Lopott idő (Kónya Dorka)
  Film – Ross, Gary – Lawrence, Francis: Az éhezők viadala (sorozat) (Csaba Enikő Ágnes)

Ne álljon meg itt!

Olvasson tovább...

Róma örök! – Készül a legújabb Duo Gladii

A Duo Gladiiban elindult civilizációs tematika bevezető száma után megkezdjük azon tradicionális civilizációk számbavételét – elsőként Róma kerül terítékre –, amelyektől tanulhatunk, amelyekre ilyen vagy olyan